Marijina legija - ime i postanak

Marijina legija jest udruga katolika koji su se uz odobrenje Crkve te pod moćnim vodstvom Marije Bezgrješne, Posrednice svih milosti (koja je lijepa kao Mjesec, sjajna kao Sunce, a – sotoni i njegovim sljedbenicima – strašna kao dobro uređena vojska), okupili u Legiju kako bi sudjelovali u boju što ga Crkva neprestance vodi protiv svijeta i njegovih zlih sila.
Legionari se nadaju da će svojom odanošću, svojim krjepostima i svojom hrabrošću postati dostojnima svoje Nebeske Kraljice. Zato je Marijina legija ustrojena po uzoru na vojsku, posebno vojsku starih Rimljana, od nje je preuzela ime i nazive. Rimska legija stoljećima je ostala glasovita zbog svoje vjernosti, hrabrosti, stege, izdržljivosti i uspjeha, a sve samo zbog svjetovnih ciljeva koji su često bili niski.

Jasno je da Marijina legija ne može Mariji ponuditi ime što bi ga resile manje odlike tako da te odlike označavaju najmanju mjeru legionarske službe. No vojska i oružje Marijinih legionara nisu od ovoga svijeta. Ta je vojska danas vrlo brojna, a počela je na najskromniji mogući način. Ona nije nastala kao dobro planirana organizacija. Pojavila se, a da nije bila pripravljena unaprijed. Nitko joj nije napisao pravila, ni propisao način djelovanja. Jednostavno je bio iznesen prijedlog i u dogovorenu večer sastala se mala skupina ljudi kojatada nije bila svjesna toga da će postati oruđem Providnosti prepune ljubavi.

Kada taj sastanak promotrimo s današnjeg gledišta, vidimo da je bio posve jednak legijskim sastancima kakvi se danas održavaju svuda na svijetu. Stol oko kojeg su se sastali bio je urešen kao vrlo jednostavan oltar. Kip Bezgrješnog Začeća (izrađen prema uzorku s čudotvorne medaljice) bio je postavljen u sredinu i stajao je na bijelom stolnjaku. Bočno s obiju strana nalazila se po jedna vaza s cvijećem te svijećnjakom s upaljenom svijećom. Netko tko je rano došao, bio je nadahnut da sve tako uredi. Izrazio je bit Marijine legije. Legija je vojska. Njihova Kraljica već je bila ondje i prije nego što su se okupili. Stajala je da prihvati one za koje je znala da dolaze. Nisu oni odabrali nju. Ona je odabrala njih i otada oni stupaju i bore se zajedno s njom znajući da će imati toliko uspjeha i ustrajnosti koliko budu s njom sjedinjeni. Legionari su kleknuli, zazvali su Duha Svetoga i onda su preko njihovih prstiju, umornih od rada, kliznula zrnca krunice, najskromnije od svih molitava. Poslije posljednjeg zaziva sjeli su. Pod Marijinom zaštitom, čiji je lik stajao pred njima, počeli su promišljati kako bi mogli Bogu najbolje služiti i probuditi ljubav prema njemu u njegovu svijetu. Iz tog razmišljanja i rasprave nastala je Marijina legija kakva je danas, sa svim svojim značajkama.
To prvo primanje u Marijinu legiju zbilo se u Irskoj u kući Myra House u ulici Francis Street u Dublinu 7. rujna 1921.g. u osam sati navečer, dakle večeri uoči blagdana rođenja Blažene Djevice Marije.


CILJ
Cilj je Marijine legije slaviti Boga svetošću njezinih članova koja se razvija molitvom i djelatnom suradnjom, pod crkvenim vodstvom, u poslanju Marije i Crkve kako bi se satrla glava zmiji i proširilo Kristovo kraljevstvo.

DUH LEGIJE
Duh Marijine legije duh je Marijin. Legija na poseban način teži njezinoj dubokoj poniznosti, savršenoj poslušnosti, anđeoskoj blagosti, neprestanoj molitvi, posvemašnjem mrtvljenju, neokaljanoj čistoći, junačkoj strpljivosti, uzvišenoj mudrosti, samopožrtvovnoj i odvažnoj ljubavi prema Bogu te iznad svega njezinoj vjeri – krjeposti koja je samo u joj prebivala u punini te joj u tome nitko nije ravan.
Nadahnuta takvom Marijinom ljubavlju i vjerom, njezina Legija okušat će se u radu svake vrste
(neće se tužiti da joj je što nemoguće jer smatra da joj je sve dopušteno moguće).
Marijina Legija u Osijeku počinje djelovati 1987. Legionari iz Austrije došli su i uz odobrenje biskupa u Rezidenciji Družbe Isusove osnovali prvi prezidij. Duhovnik je bio pater Ivša.
Tijekom Domovinskog rata legionari su odlazili među prognanike, molili s njima i za njih, tješili ih podsjećajući ih da je i sam Božji Sin bio prognanik, dijelili čudotvorne medaljice, pozivali ih na obraćenje i primanje svetih sakramenata. Mnogima su bili svjedocima kod krštenja i primanja svete potvrde.
Godine 1994. osniva se u gradu više vijeće Kurija.
U Donjem gradu legija počinje djelovati 1993.g. Osniva se prezidij koji uzima ime
PRESLAVNO IME MARIJINO.Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

ponedjeljkom 17 – 18 sati
utorak – petak 9 – 11 sati, 17 – 18 sati
subotom 9 – 11 sati

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30