Mješoviti zbor

U koncilskoj konstituciji o svetoj liturgiji, navodi se kako je liturgija «vrhunac kojemu teži djelatnost Crkve, a ujedno je i izvor iz kojeg proistječe sva njezina snaga». Glazba, a posebno pjevanje, zauzima veliku važnost u liturgijskom slavlju jer je ujedno i sastavni dio same svečane liturgije.

«Neka neprestano napreduju pjevački zborovi … neka se biskupi i ostali pastiri duša brinu da sva zajednica vjernika … može vršiti svoju djelatnu službu, koja se vrši pjevanjem…» (čl. 114. iste Konstitucije). Vjernici ne bi smjeli više prisustvovati kao «nijemi gledaoci», već svojim glasom i pjesmom moliti i davati hvalu Bogu. Potiče se na čuvanje i promicanje svete glazbe napretkom zborova.

Članovi mješovitog pjevačkog zbora  su:

TENORI:Tomislav Blagojević, Stjepan Čavka, Tvrtko Kralik, Tomislav Krbavac, Anton Raff, Mirko Bugarin
BASOVI:Berislav Kopić, Željko Krivić, Dražen Jurković, Darko Kunovac, Stjepan Leninger, Ivan Lovrić, Tomislav Mrkonjić, Zorislav Schonberger
SOPRANI:Zdenka Brzović, Jasminka Dragun, Kata Đukić, Katica Eškit, Julijana Grgić, s. Bernardina Ivušić, Ana Jakovljević, Jasna Jakovljević, Sonja Ištoković, Ružica Posavec – Kunovac, Vesna Marušić, Jasna Mrkonjić, Vesna Ovničević, Ivana Lauš, Blaženka Schmidt, Ana Žuljević, Vedrana Raff, Silvija Bauer
ALTOVI:Vesna Batinić, Lidija Blagojević, Marija Budalić, Ružica Čavka, Manda Jezildžić, Katica Kralik, Bernarda Lovrić, Mirjana Kralj – Vasilj, Dragica Mucić, Elizabeta Gregić
DIRIGENT: Filip Pavišić
ORGULJE: Mihael Raff 

Raspon godina pjevača kreće se od ranih tridesetih do kasnih sedamdesetih, a u zboru je sedam bračnih parova. Mješovitim zborom sigurnom rukom ravna dirigent  maestro Filip Pavišić, a na orguljama nas prati Mihael Raff i sestra Kristina Cenkovčan.

Pjevačke probe održavaju se ponedjeljkom i petkom, a svake nedjelje pjevamo na svetoj misi u devet sati. U svojim svakodnevnim zanimanjima, na svojim radnim mjestima,  mi smo liječnici, medicinske sestre, inženjeri kemije, elektrotehnike, prehrambene tehnologije, građevine,  ekonomisti, pravnici, administratori, profesori, domaćice, umirovljenici, a ponedjeljkom i petkom od pola 8 do 9 i nedjeljom od 9 do 10, mi smo samo soprani, alti, tenori i basi i imamo samo jedan zajednički cilj: svojim glasom i pjesmom moliti i davati hvalu Bogu. Gotovo cijeli zbor svake je nedjelje na svetoj pričesti. Osim mnoštva bračnih parova, posebnost zbora je i mnoštvo kvalitetnih muških glasova, a vjerojatno smo jedini zbor u kojem pjeva čak četiri Tomislava.

Zbor sudjeluje u svim vjerničkim događanjima župe, dekanata i nadbiskupije, pa smo tako pjevali na misi koju je služio blagopokojni papa, Sluga Božji Ivan Pavao II. za svog posjeta Osijeku, također smo s radošću pjevali na proglašenju Đakovačko-osječke nadbiskupije i na mnogim drugim vjerskim slavljima.  Redoviti smo sudionici Smotri pjevačkih zborova nadbiskupije.

Posebno njegujemo hrvatsku liturgijsku baštinu, izvodeći višeglasne mise i skladbe hrvatskih skladatelja, ali ne zaboravljajući hrvatsku  pučku baštinu, te na svakoj misi uključujemo i poneku pučku pjesmu kako bi se cijela crkva mogla uključiti u pjevanje.

Razumijevanjem i podrškom našeg župnika koji nam se rado i često pridruži na probi, u  posljednje smo vrijeme svoje druženje obogatili mnogim zajedničkim putovanjima  po Hrvatskoj i europskim zemljama. Župnik nam je otvorio vrata svog srca, svog doma i pastoralnog centra za naša česta i brojna druženja. Zajedno proslavljamo krštenja, pričesti, krizme, docenture, magisterije, a zajedno dijelimo i tugu u trenutcima gubitka naših najmilijih.

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
7.00  (samostan časnih sestara, Krstova 10)
18.30 župa

Subotom
8.00 crkva Gospe Snježne (od Uskrsa do Svih Svetih)

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30