Družba sestara milosrdnica Svetoga Vinka Paulskoga

Sv Vinko Paulski  (1581- 1660), veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu godine 1633., zajedno sa sv. Lujzom de Marillac (1591,-1660.), družbu Kćeri kršćanske ljubavi, koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Tim su Vinkovim djelom redovnice po prvi put bile uključene u aktivni apostolat, bio je to početak njihova života i djelovanja izvan klauzure. Kako se broj kćeri kršćanske ljubavi neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas su Vinkove milosrdnice najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih je jedan u Hrvatskoj.

Povijest hrvatskih milosrdnica započinje 5. rujna 1845. godine, kada je iz Tirola u Austriji, na poziv zagrebačkog biskupa Jurja Haulika, stiglo u Zagreb šest «bijelih sestara». Biskup Haulik dao je sagraditi crkvu i samostan te su sestre mogle započeti s milosrdničkim apostolatom. Kroz dugu povijest sestre su razvile veliku  socijalno – karitativnu i odgojno- obrazovnu djelatnost u duhu karizme svog Utemeljitelja. U tu su svrhu gradile bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, a za odgoj su mladeži gradile i otvarale dječje vrtiće, pučke škole. Dolaskom komunističkog režima u zemlje sada već bivše Jugoslavije, Družbi su oduzete sve njene odgojne i zdravstvene ustanove. Bila su to vrlo teška vremena. Sestre su bile prisiljene mijenjati svoje polje rada. Mnoge su se morale baviti teškim fizičkim poslovima na gospodarstvima, te raditi u bolnicama i raznim drugim ustanovama u građanskom odijelu. S vremenom su se počele uključivati u župski apostolat preuzimajući vođenje crkvenog pjevanja i katehizaciju, te vođenje kućanstva u župama i drugim crkvenim ustanovama.Družba je podijeljena na provincije: Riječka provincija ; Zagrebačka provincija; Splitska provincija, Bosansko –Hercegovačka provincija; Argentinska provincija; Paragvajska provincija, zatim tri delegature: Rimska, Sjevernoamerička i Bugarska.Danas Družba ima 896 sestara, 11 novakinja, 4 postulantice, 27 kandidatica .Djeluje u 15 zemalja svijeta,u kojima ima 119 svojih filijala. Naša zajednica u Osijeku pripada Zagrebačkoj provinciji.

Samostan časnih sestara Krstova 10

Davne 1886.g. zajednica sestara Milosrdnica počela je život i rad otvaranjem dječjeg zabavišta, no kasnije dječje zabavište prerasta u Dječji dom. Rad sestara bio je zapažen i lijepo prihvaćen od svih.No 1945.g. ukida se Dječji dom. Daljnji život i rad sestara bio je otežan ali sestre uz teškoće nastavljaju rad u bolnici, pa je tako ova zajednica opstala na ovim prostorima. Cijelo vrijeme do danas sestre rade u župskom pastoralu kao sakristanke, orguljašice i katehistice.>

Danas zajednica sestara broji 12 članova od kojih četiri rade u bolnici, jedna sestra vjeroučiteljica u osnovnoj školi, a dvije sestre u župskom apostolatu, kao orguljašica- katehistica, te sakristanka. Ostale sestre su u samostanskoj kući, mole i rade te prikazuju svoj život i rad za dobro ovoga grada i svih potrebnih.

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

ponedjeljkom 17 – 18 sati
utorak – petak 9 – 11 sati, 17 – 18 sati
subotom 9 – 11 sati

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30