Ministranti župe Preslavnog Imena Marijina

MINISTRANTI-SLUŽBENICI OLTARA

Naziv ministrant dolazi od latinske riječi MINISTRARE koja znači služiti. Ministranti, dakle svojim služenjem pomažu da zajednička molitvena slavlja (liturgija) župne zajednice budu ljepša. Zato se ministrante još naziva i službenicima oltara, jer su najbliži oltaru i svećeniku, te aktivno brinu oko pripremanja liturgijskog slavlja.
Budući da je služba Božja posebno slavlje,razumljivo je da ministranti u njemu sudjeluju obučeni u ministrantsku odjeću. Ako ministranti ozbiljno pristupaju svojoj službi te sa svom unutarnjom pribranošću sudjeluju u liturgiji, onda oni i zajednici vjernika omogućuju da se lakše uključi u liturgijsko slavlje.

Naša se Župa može pohvaliti s brojnom i vrlo aktivnom skupinom ministranata. Njih preko sedamdeset je podijeljeno u dvije skupine, mlađe i starije ministrante. Mlađi ministranti su učenici osnovne škole. Oni ministriraju kroz cijeli tjedan tako da ni jedna sveta misa ne prođe bez njihove pomoći. Starije ministrante čine učenici srednjih škola, studenti i radnička mladež. Ministriraju slobodno kroz bilo koji dan u tjednu i nedjeljom na večernjoj svetoj misi.
Pored obavljanja svoje službe u liturgijskim slavljima, ministranti su prisutni u redovitom životu župne zajednice i izvan liturgijskog prostora. Mlađi ministranti se osobito okupljaju na redovitim ministrantskim sastancima i vježbama ministriranja kako bi njihovo služenje oko oltara bilo što skladnije. Vrijeme nakon sastanka je uvijek prilika da se zabavimo nogometom ili kojom drugom društvenom igrom. Kroz zajedničke biciklijade, izlete i ljetovanja u Zatonu pokušavamo se još više upoznati i zbližiti.

Različite radne akcije oko župne crkve i kuće su gotovo nezamislive bez naših starijih ministranata. Oni uvijek spremno priskaču u pomoć i tako pokazuju da nisu samo oni koji služe u liturgiji, nego još više i izvan nje i sve to na korist župi u kojoj žive. Tako neće biti problem postaviti i najviše borove u našu crkvu i okotit ih i ponovno raskititi i iznijet iz crkve. Unositi i iznositi palme, pripremati stolove i prostore, za različite događaje u našoj župi. Još je mnogo drugih akcija koje ne prođu bez pomoći naših starijih ministranata. Time pokazuju da nisu jedino poslužitelji oltara, nego su mladi ljudi koji žive sa svojom župnom zajednicom kao sa svojom vlastitom obitelji. Što ona zapravo i treba biti svima nama.

Želiš postati ministrant? Dođi, razgovaraj sa župnikom ili kapelanom, svakim danom poslije večernje svete Mise i postani ministrant – službenik oltara.

U svemu je najvažnije zapamtiti da pravi ministrant nije onaj koji je samo naučio ministrirati bez greške, koji poznaje misno ruho, liturgijske knjige i predmete, nego da je pravi ministrant onaj koji s ljubavlju pristupa ministriranju!

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

ponedjeljkom 17 – 18 sati
utorak – petak 9 – 11 sati, 17 – 18 sati
subotom 9 – 11 sati

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30